Како би свој деци без родитељског старања на територији наше општине обезбедио адекватну заштиту, Центар за социјални рад Пећинци покренуо је акцију Пријави се – постани хранитељ.

Како нам је рекла Биљана Јовичић, директорка пећиначког Центра, хранитељство је најхуманији вид заштите деце без родитељског старања, а заснивање хранитељства подразумева преузимање бриге и старање о детету који одговара односу дете – родитељ, а за шта хранитељи добијају надокнаду.

Центар за социјални рад Пећинци тренутно има 31 дете на породичном смештају. По њеним речима, деца су смештена у 13 хранитељских породица на територији општине Пећинци, а један број деце је смештен и у хранитељске породице у другим општинама.

“Управо из тог разлога, да би деца била смештена на нашој територији, Центар је покренуо акцију и промоцију хранитељства, како би се грађани упознали са овим обликом заштите деце, те да се мотивишу и да се пријаве како би постали хранитељи. Такође, одштампали смо флајере који ће бити доступни свим нашим суграђанима, где се налазе основне смернице о хранитељству. Акција промоције хранитељства се наставља, а ово је само један од начина да допремо до хуманих људи” – рекла је Јовичић, и позвала заинтересоване грађане пећиначке општине да дођу у пећиначки Центар где могу добити све неопходне информације или да позову 022/2436-028 или 022/2435-240 како би их стручни тим упознао са свим детаљима ове услуге социјалне заштите.

Директорка Јовичић додаје да је хранитељство привремени облик заштите детета и траје до разрешења кризне ситуације у биолошкој породици, али може потрајати и дуже све до потпуног осамостаљивања детета, као и да хранитељством може да се бави породица која је у склопу процедуре стекла општу подобност за хранитељство и добила одговарајућу потврду Центра за социјални рад.