Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, данас су Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју у Суботишту, посетили представници Цетра за социјални рад Пећинци и пећиначког Црвеног крста.

Посетиоци су се дружили и разговарали са корисницима услуга Дневног боравка, а Црвени крст им је на поклон донео и материјал за креативне радионице које ће у Дневном боравку бити реализоване у сусрет Новој години.

Како нам је рекла Биљана Јовичић, директорка пећиначког Центра за социјални рад који је пружалац услуге у Дневном боравку, ово је био и добар повод да се још једном сагледа положај особа са инвалидитетом у нашој средини.

„Са нама је данас у посети Дневном боравку била и Мерима Радивојевић, дефектолог у специјалном одељењу Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ у Купинову, па смо ову посету искористили да разменимо искуства из свакодневног рада са особама са инвалидитетом, као и да размотримо могућности за даље унапређење њиховог положаја у друштву. Последњих година однос друштва према особама са инвалидитетом се мења набоље, а само постојање Дневног боравка је доказ да се ствари померају и да наша локална заједница показује већу сензитивност за потребе особа са инвалидитетом. С друге стране, значај Дневног боравка је и у томе што су представници локалне самоуправе, која финансира ову услугу социјалне заштите, као и бројних других установа и организација цивилног друштва имали прилику да се током посета упознају са нашим корисницима, са њиховим потребама и размишљањима, као и са њиховом креативношћу, што је допринело рушењу бројних баријера“ – изјавила је Јовичић.

Ипак, она је нагласила да особе са инвалидитетом и даље код појединаца у нашој средини наилазе на неразумевање, па чак и на стигматизацију, и да се због тога, како је рекла, још много мора радити на превазилажењу предрасуда.