Услуга социјалне заштите за осетљиве групе

17. Март 2023.

На завршној конференцији пројекта Немачко-српске развојне сарадње „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“ одржаној почетком марта, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, презентовани су, између осталог, и резултати успостављања нових услуга, као што је Теренски сарадник која је успостављена у октобру прошле године.

Међу пет најрепрезентативнијих пружаоца услуга нашао се и пећиначки Центар за социјални рад, а по речима директорке ове установе Биљане Јовичић услуга теренског сарадника за циљ је имала досезање до маргинализованих друштвених група, пружање материјалне и психосоцијалне услуге.

„Увођењем ове услуге директну корист имала су старачка и самачка домаћинства, осетљиве групе, хронично оболела лица, материјално необезбеђена лица и лица без породичне подршке, којима смо испоручили медицинска помагала као што су ортопедска помагала, апарати за мерење нивоа шећера у крви, апарати за мерење притиска, ходалице и инвалидска колица, у зависности од њихових потреба. Такође, услуга је подразумевала и помоћ приликом одвођења код лекара, набавци лекова и слично. Сву опрему коју смо испоручили нашим корисницима обезбедио нам је ГИЗ, који су такође нашем Центру испоручили лаптопове и мултифункционалне штампаче, што ће нама свакако омогућити да брже и ефикасније обављамо свој посао“ – рекла нам је Јовичић.

Конференцију је отворио ресорни министар Никола Селаковић, као и министарска за бригу о породици и демографију Дарија Кисић и амбасадоркка Немачке у Србији Анке Конрад.

На конференцији су, такође, сумирани резултати ГИЗа у претходних пет година, као и промене до којих су довеле те активности.

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

Април 2024

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Events for 1 Април
Нема догађаја
Events for 2 Април
Нема догађаја
Events for 3 Април
Нема догађаја
Events for 4 Април
Нема догађаја
Events for 5 Април
Нема догађаја
Events for 6 Април
Нема догађаја
Events for 7 Април
Нема догађаја
Events for 8 Април
Нема догађаја
Events for 9 Април
Нема догађаја
Events for 10 Април
Нема догађаја
Events for 11 Април
Нема догађаја
Events for 12 Април
Нема догађаја
Events for 13 Април
Нема догађаја
Events for 14 Април
Нема догађаја
Events for 15 Април
Нема догађаја
Events for 16 Април
Нема догађаја
Events for 17 Април
Нема догађаја
Events for 18 Април
Нема догађаја
Events for 19 Април
Нема догађаја
Events for 20 Април
Нема догађаја
Events for 21 Април
Нема догађаја
Events for 22 Април
Нема догађаја
Events for 23 Април
Нема догађаја
Events for 24 Април
Нема догађаја
Events for 25 Април
Нема догађаја
Events for 26 Април
Нема догађаја
Events for 27 Април
Нема догађаја
Events for 28 Април
Нема догађаја
Events for 29 Април
Нема догађаја
Events for 30 Април
Нема догађаја

Најшешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.