Помоћ за најосетљивије друштвене групе

15. новембра 2022.

Центар за социјални рад Пећинци наредна три месеца реализује нови пројекат теренског сарадника, који за циљ има досезање до маргинализованих друштвених група, пружање материјалне и психосоцијалне подршке.

Пројекат подразумева имплементацију услуге теренски сарадник на територији пећиначке општине, а како нам је рекла директорка Центра за социјални рад Пећинци Биљана Јовичић, увођењем ове услуге директну корист имаће старачка и самачка домаћинства, осетљиве групе, хронично оболела лица, материјално необезбеђена лица и лица без породичне подршке.

“Четири стручна радника нашег Центра, који су прошли обуку код асоцијације Дуга која је акредитована за ту врсту едукације, у поподневним сатима обилазе кориснике, где утврђују и мапирају њихове потребе за здравственом заштитом, психосоцијалном подршком или за медицинским помагалима. Ми смо у пројекту предвидели могућност да им обезбедимо, пре свега медицинска помагала као што су ортопедска помагала, апарати за мерење нивоа шећера у крви, апарати за мерење притиска или инвалидска колица, у зависности од њихових потреба. Након резултата мапирања уследиће и испорука помагала, која обезбеђује ГИЗ у сарадањи са Kаритасом из Шапца. И поред тога што је наш свакодневни посао уско повезан са теренским обиласком наших корисника, овај пројекат ће нам омогућити да помогнемо свим нашим суграђанима којима је помоћ потребна” – рекла нам је Јовичић.

Она додаје да је пројекат резултат добре сарадње Општине Пећинци и Центра за социјални рад са Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ, а акценат је стављен на пандемију COVID-19, која је као и сваке друге глобалне кризе имала разоран утицај на здравље и животе људи.

Како би систем социјалне заштите могао да одговори на потребе грађана и како би се ублажиле последице које је изазвала пандемија, неопходно је, како је рекла, јачати овај систем пружања подршке најугроженијим грађанима кроз нове услуге, као што је теренски сарадник.

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Events for 1 Мај
Нема догађаја
Events for 2 Мај
Нема догађаја
Events for 3 Мај
Нема догађаја
Events for 4 Мај
Нема догађаја
Events for 5 Мај
Нема догађаја
Events for 6 Мај
Нема догађаја
Events for 7 Мај
Нема догађаја
Events for 8 Мај
Нема догађаја
Events for 9 Мај
Нема догађаја
Events for 10 Мај
Нема догађаја
Events for 11 Мај
Нема догађаја
Events for 12 Мај
Нема догађаја
Events for 13 Мај
Нема догађаја
Events for 14 Мај
Нема догађаја
Events for 15 Мај
Нема догађаја
Events for 16 Мај
Нема догађаја
Events for 17 Мај
Нема догађаја
Events for 18 Мај
Нема догађаја
Events for 19 Мај
Нема догађаја
Events for 20 Мај
Нема догађаја
Events for 21 Мај
Нема догађаја
Events for 22 Мај
Нема догађаја
Events for 23 Мај
Нема догађаја
Events for 24 Мај
Нема догађаја
Events for 25 Мај
Нема догађаја
Events for 26 Мај
Нема догађаја
Events for 27 Мај
Нема догађаја
Events for 28 Мај
Нема догађаја
Events for 29 Мај
Нема догађаја
Events for 30 Мај
Нема догађаја
Events for 31 Мај
Нема догађаја

Најшешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.