До пре неколико година на територији општине Пећинци хранитељство није било развијено као у неким другим општинама у Србији. Пећиначки Центар за социјални рад успео је да, промоцијом и афирмацијом тог облика заштите, деци без родитељског старања обезбеди велики број хранитеља. Тренутно је на територији наше општине регистровано 11 хранитељских породица у којима је смештено 18 деце али, по речима директорке ове установе Биљане Јовичић, то није довољно да се обезбеди сигуран дом за сву децу којој је помоћ потребна.

С тим у вези, Центар за социјални рад Пећинци започиње двомесечну промоцију хранитељства – смештаја деце и младих у хранитељске породице, а директорка Јовичић овим путем позива све хумане грађане да се пријаве и постану хранитељи.

“Хранитељством може да се бави породица која је у склопу прописане процедуре стекла општу подобност за хранитељство и добила одговарајућу потврду Центра за социјални рад. У питању јепривремени облик заштите детета и траје до разрешења кризне ситуације у биолошкој породици, али може трајати и дуже, све до потпуног осамостаљења детета. Оно што је најважније јесте да се дете смешта у хранитељску породицу да би му се обезбедило адекватно породично окружење у коме ће расти, развијати се, васпитавати, образовати, оспособљавати за самосталан живот пратећи своје потенцијале у коме ће имати исте шансе као и деца која одрастају са својим родитељима” – рекла је Јовичић, и додала да пећиначки Центар пружа велику подршку хранитељима – од правне, преко психолошке, до психосоцијалне подршке, као и да су сви запослени у овој установи увек доступни хранитељима за сваки проблем са којим се суочавају.

Она, такође, позива све заинтересоване грађане да, уколико желе да помогну деци без родитељског старања као и одраслима без породичне заштите уз одговарајућу накнаду, дођу у пећиначки Центар где могу добити све неопходне информације или да позову 022/2436-028 како би их стручни тим упознао са свим детаљима ове услуге социјалне заштите.